Öko magazin

A Földünkért világnap 1991. október 21-e óta, évről évre arra próbál ösztönözni minket, hogy szenteljünk nagyobb figyelmet élővilágunk kincseinek megőrzésére, hiszen a fenntartható jövő megteremtése mindannyiunk felelőssége.

Itt van az ősz, ezzel együtt a hulló falevelek betakarításának az időszaka. Amellett, hogy az égetés helyett, az összegereblyézett avar komposztba történő gyűjtése csökkenti az ökológiai lábnyomod, még a kerti gazdálkodásod szerves trágya ellátottságát is biztosíthatod, amiről biztosan tudod, hogy kemikáliáktól és vegyszerektől mentes összetevőket tartalmaz. Mai blog cikkünkben a komposztálásról hoztunk néhány hasznos tanácsot.

Egyre szélesebb körben terjednek a “cruelty-free” (CF), vagy vegán jelzéssel ellátott termékek a kozmetikumokat árusító üzletek polcain. De mit is jelentenek ezek a kifejezések? Ennek nézünk most utána!

Vannak közöttünk takarítás megszállottak, és olyanok is, akik kevésbé rajonganak a portörlésért, felmosásért, ablakpucolásért… Egy őszi nagytakarítást azonban még a legkevésbé tisztaságmániások is beiktatnak általában - és milyen nap lehetne erre alkalmasabb, mint szeptember 3. szombatja - azaz a takarítás világnapja?

A férfi higiénia nem csupán a jól megválasztott tusfürdőben, vagy dezodorban merül ki. Akárcsak a nők esetében a dekorkozmetikumok napi szintű használata és sminkelési szokások követése, legalább annyira fontosak a férfiak esetében is a szakállápolási hagyományok.

A boltok polcain egyre több termék esetében találkozunk a “bio” jelzővel, vagy sok helyről hallhattuk már, hogy “bio gazdaságból” származik, “100% bio termék”. De mit is jelent ez? Mitől bio egy termék, vagy mitől bio egy gazdaság? Mai blog cikkünkben erre keressük a választ.

Mai blog cikkünkben egy igen fontos és meghatározó témával készültünk, amelyben a babák fogmosásra való szoktatásáról, helyes fogmosásról és a fogmosás megszerettetéséről ejtünk néhány szót.

Mindig is kíváncsi voltál, hogy mi a juta és, hogy hogyan készül ez az igen hasznos, bevásárlásra, zöldség tárolásra, esetleg zsákban futásra alkalmas textil? Akkor tarts velünk és mai blog cikkünkből megtudhatod.

Mindannyian tudatában vagyunk, hogy a tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen egészségünk fenntartása érdekében. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy mindig biztos “forrásból” származó, vegyszerektől mentes vizet fogyasszunk.

 

A Méhek világnapja alkalmából bemutattuk Nektek, hogy miért fontosak számunkra ezek az apró, szorgos rovarok, mai blog cikkünkből pedig az általuk készített folyékony aranyat járjuk körbe alaposabban, hogy miért is érdemes fogyasztani és milyen egészségre gyakorolt jótékony hatásai ismeretesek.

Néhány évvel ezelőtt a méhek felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, hiszen számuk napról napra látványosan csökken. 2019 őszén pedig az Eartwatch Institute nevezetű természetvédelmi szervezet a bolygónk legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

A fenntarthatóság jegyében egyre inkább elhagyjuk műanyag, egyszer használatos termékeinket, használati eszközeinket és térünk át egy környezetkímélő, hosszútávon saját magunk, és környezetünk számára is kifizetődőbb megoldásra: ez pedig a bambusz.

Közeledik a Föld napja, ennek kapcsán egy témába vágó blog cikket hoztunk, amelyből Te is ötleteket meríthetsz, hogy hogyan óvd bolygónkat a mindennapokban, ha szeretnénk, hogy még sokáig fenntartható élet működhessen rajta.

Bizonyára Te is találkoztál már a Zero waste kifejezéssel. Napjainkban egyre felkapottabb ez a “mindenmentes életmód”, melynek során a mozgalom követői minimálisra csökkentik az általuk felhasznált nem újrahasznosítható anyagokat. Ha Te is azon gondolkodsz, hogy hogyan tudnád magad körül csökkenteni a szemetet a háztartásban, magad körül, akkor érdemes elolvasnod mai blog cikkünket!

Az ökológiai lábnyom egy olyan számadat, mely megmutatja, hogy az adott egyén vagy ország mennyire szennyezi a környezetét. Cikkünkben mutatunk 9+1 hasznos tippet arra, hogy Te mit tehetsz a bolygónk megóvásáért, hogyan tudod csökkenteni a saját ökológiai lábnyomodat!