Öko magazin

Szeptember 3. szombatja: A takarítás világnapja

2022.09.06 08:00
Szeptember 3. szombatja: A takarítás világnapja

Vannak közöttünk takarítás megszállottak, és olyanok is, akik kevésbé rajonganak a portörlésért, felmosásért, ablakpucolásért… Egy őszi nagytakarítást azonban még a legkevésbé tisztaságmániások is beiktatnak általában - és milyen nap lehetne erre alkalmasabb, mint szeptember 3. szombatja - azaz a takarítás világnapja?

1992. szeptember 20-án az Egyesült Nemzetek Szervezetének Környezetvédelmi Programja hirdette meg a takarítási világnapot, melynek elsődleges célja az volt, hogy a mozgalomhoz csatlakozók az adott napon kicsit jobban odafigyeljenek környezetükre: tisztítsák meg, tegyék rendbe azt. A törekvés mára már világméretűvé nőtte ki magát, amelyhez több, mint 80 ország és körülbelül 40 millió ember csatlakozott.

A leginkább közkedvelt közösségi aktivitások közé tartozik a patakpartokon való szemétszedés, iskolákban történő (szelektív) hulladékgyűjtés, vagy papírgyűjtési akciók, faültetés, garázs -és gardrób selejtezés, valamint a feleslegessé vált holmik (így például ruhák, használati tárgyak) jótékony célokra történő adományozása.

Azonban az alaposság önmagában nem elegendő, a hatékony, környezetkímélő takarítás kulcselemei a jól megválasztott tisztítószerek. Végezzünk egy gyors leltárt az otthon tartott fertőtlenítőkről, mosószerekről - ha az összetevők listáját is elolvasod, talán megdöbbenve fogod tapasztalni, hogy mennyi káros anyagot tartalmaznak, amelyek az egészségedre is károsak lehetnek. Ha pedig valaminek híján vagy, akkor válaszd a Zoldcella.hu oldalát és rendeld meg szuper vegyszermentes, környezetbarát tisztítószereid és eszközeid!