A megnövekedett rendelések miatt a kiszállítás várhatóan 5-7 napot vesz igénybe. Köszönjük türelmed és bizalmad!
Öko magazin

Hogyan készül a juta zsák?

2022.07.05 08:00
Hogyan készül a juta zsák?

Mindig is kíváncsi voltál, hogy mi a juta és, hogy hogyan készül ez az igen hasznos, bevásárlásra, zöldség tárolásra, esetleg zsákban futásra alkalmas textil? Akkor tarts velünk és mai blog cikkünkből megtudhatod.

Mi is az a juta?

A juta egy Ázsiában, elsősorban az indiai szubkontinensen termesztett lágy szárú, egynyári növény, amely képes akár 3-4 méter magasra is nőni. A juta szára lehet hengeres és laposabb is, előbbi kiválóan alkalmazkodik mind a nedves és szárazabb klímához is, míg társa csak hegyvidéki körülmények között termeszthető. A szára körülbelül 2 cm átmérőjű, rostban igen gazdag. Ez az elsődleges oka, amiért a növényt termesztik. Virága apró, sárga.

A juta feldolgozása:

A rost kinyerése céljából a szárat még a magok érése előtt le kell vágni, levelektől megtisztítani, majd néhány napra vízbe áztatni, hogy a háncsréteg könnyedén leváljon. A rostokat ezután szárítani kell, el kell végezni a megfelelő minőségügyi vizsgálatokat, kötegelni, majd ezután kerülhet a feldolgozó üzemekbe. Mivel a juta általában szorosan rendezett kötegekben szállítódik, a puhításuk érdekében olajra, vízre és emulgeálószerekre szükség lehet. A növény leginkább zsákok, vásznak elkészítésének alapjául szolgál, például a friss, szemes kávé is juta zsákokban kerül leszállításra.

Juta a világban:

Világviszonylatban jelenleg a nyers juta gyártásban és jutából előállított termékek készítésében vezető ország India, ahol körülbelül a Föld juta termelésének a fele folyik. Második helyen Bangladesh, majd harmadik helyen Kína áll.


Ha Te is szeretnél egy ilyen 100% természetes alapanyagból készült, szuper Zero waste táskát, amelybe a napi bevásárlást intézheted, vagy a megvásárolt burgonyát, vagy hagymát tárolhatod, akkor látogass el a Zoldcella.hu oldalára és szerezd be mihamarabb!