Öko magazin

Baba fogmosás: mikortól és hogyan?

2022.07.19 08:00
Baba fogmosás: mikortól és hogyan?

Mai blog cikkünkben egy igen fontos és meghatározó témával készültünk, amelyben a babák fogmosásra való szoktatásáról, helyes fogmosásról és a fogmosás megszerettetéséről ejtünk néhány szót.

Elengedhetetlen, hogy már egészen kicsi kortól tudatosítsuk a gyermekekben a fogmosás jelentőségét. Helyes módszerrel és a rendszeres fogmosásra neveléssel kialakíthatjuk bennük a fogmosásra való hajlandóságot és így képesek lesznek megőrizni fogaik épségét, hogy felnőtt korukra is egészséges, magabiztos mosollyal rendelkezzenek majd.

6 hónap:

Amint a babának fél éves kora körül kibújik az első fogacskája, megkezdhetjük annak óvatos tisztogatását. Először elég vattapálcával vagy törlőkendővel áttörölni a fogakat napi egyszer, majd fokozatosan áttérhetünk például ujjra húzható fogkefék alkalmazására. A lényeg, hogy puha sörtéjű, kis fejű keféket válasszunk! Segítségedre lehetnek még a kézbe vehető, rágcsálható fogtisztító eszközök, amelyek formájukat tekintve fogkefére hasonlítanak, azonban gumiból vannak. Ezzel is erősödhet benne a fogmosás fontosságának tudatosítása, így ha már kellőképpen megszokta ennek használatát, akkor bevezethető az étkezés utáni közös fogmosás, ahol a “nagyokat” utánozva a picik is moshatják fogukat saját babafogkeféjükkel.

1 év:

1 éves kor után már bátran vehetünk kifejezetten kicsiknek szánt fogkefét, de ebben az esetben is ügyeljünk annak megfelelő puhaságára! Korábban a fluorid tartalmú fogkrémek használatát nem javasolták, egészen 2 éves korig. Az Amerikai Gyermekfogászati Társaság ezen álláspontot nemrégiben megváltoztatta és a 2 évnél fiatalabb gyermekek számára is kifejezetten ajánlja a rizsszem mennyiségű fogkrém alkalmazását. A fogkrém 500 ppm-nél több fluoridot ne tartalmazzon, ugyanis a picik “köpési” képessége még nem alakult ki, így sokszor lenyelik a fogkrémet és fluorid jut a szervezetükbe, ami néhányak esetében mellékhatásokat válthat ki.

2 év fölött:

2 éves kor után már a borsó mennyiségű fogkrém adag is ajánlott és nyugodtan alkalmazhatjuk a fluorid tartalmú készítményeket. Szoktassuk a gyermeket az étkezések utáni, tehát a napi 2-3 fogmosásra. Az ideális fogmosási idő kb. 2 perc. Ahhoz, hogy ezt az időtartamot ki tudjuk használni érdemes lehet olyan praktikákat bevetni, amelyek fenntartják a gyermek figyelmét, így például mondókákat, számolást is beiktathatunk a fogmosási folyamatba.


Ha Te is egészséges baba mosolyt szeretnél látni, akkor válaszd a Zoldcella.hu környezetbarát termékeit a kicsik fogainak egészsége védelmében!