15% kedvezmény emésztést segítő mate teákra!

2024.05.31.
Vége
0
nap
:
0
óra
:
0
perc
:
0
mp
Öko magazin

Amit a vízszűrésről tudni érdemes…

2022.06.21 08:00
Amit a vízszűrésről tudni érdemes…

Mindannyian tudatában vagyunk, hogy a tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen egészségünk fenntartása érdekében. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy mindig biztos “forrásból” származó, vegyszerektől mentes vizet fogyasszunk.

 

Az elmúlt 30 év gyökeres változást hozott az otthoni víztisztítók terén, hiszen egyre több háztartásban vált elterjedtté és alkalmazzák a mindennapokban az efféle berendezéseket. A környezettudatosság jegyében sok család váltott palackozott vízről a csapvízre, ezáltal vízszűrő kancsókra, hiszen hosszú távon egy gazdaságosabb, mindig elérhető megoldást biztosítanak számunkra. Mai cikkünkben bemutatjuk az otthoni víztisztítás előnyeit.

Csapvízből tisztított víz:

Annak ellenére, hogy manapság szigorú laboratóriumi előírások mellett tisztítják a vizet, azt általában klóros eljárással végzik, melynek szervezetbe történő túlzott bevitele sem egészséges. Továbbá bizony egy elöregedett vezeték is okozhat kellemetlen panaszokat. Így például a víz színe, szaga, de még az állaga is zavaró lehet, nem beszélve a benne található vízkő, vagy rozsda darabkákról.

A vízszűrő kancsó “működése”:

Általában a vízszűrő kancsók aktívszenes technológiával működnek. Lényege, hogy az aktív szén megköti a csapvízből származó mikro- és makroszennyeződéseket, amelyeket a városi víztisztítók nem képesek megszűrni. A fogyasztani kívánt csapvizet egyszerűen kifolyatjuk a kancsó tartályába, ami végzi helyettünk a tisztítási folyamatot. A kancsókat, lévén, hogy nincsenek a vízhálózatra kötve, tehát nem fixek, bárhova magunkkal vihetjük, ha mindenképpen tiszta vízre vágyunk és helyzetét a lakásban is könnyedén változtathatjuk. A szűrőbetét cseréje havonta egyszer javasolt, ami csupán néhány percet vesz igénybe. 

Egyes vízszűrő kancsók a vízlágyításért is felelősek, ugyanis ioncserélő gyantát tartalmaznak, amely csökkenti a víz keménységét. Ezáltal nehezebben alakulhat ki vízkő,  A lágyabb víz kevesebb vízkő lerakódást eredményez, így a háztartási gépek -vízforraló, vasaló, kávéfőző, párásító- is kevesebb karbantartást igényelnek.

Milyen anyagokat szűr meg?

  • Nehézfém,
  • Kemikáliák, peszticidek,
  • Klór,
  • Apró szennyeződések, lebegő-anyagok.

Milyen anyagokat nem szűr meg?

  • Ásványi anyagok,
  • Baktériumok, viszont az aktívszén szűrő ezüstözöttsége révén gátolja a baktériumok elszaporodását.

A kancsó előnye:

A már említett mobilitáson és szennyezőanyag megszűrésén kívül kiemelendő tényező, hogy igen csak pénztárcabarátnak minősül, hiszen megvásárlása egyszeri kiadást jelent, azonban hosszú távon kifizetődő. A vízszűrővel szűrt ivóvíz költsége körülbelül 15-20 Ft/liter áron előállítható. Ilyen literáron tudsz megvásárolni egy műanyag palackos ásványvizet is, azonban azzal az előnnyel, hogy azt nem kell még a boltból hazacipelned, valamint a palackokra sem lesz később gondod és mindig kéznél lesz az eszköz.


Ha Téged is meggyőzött a vízszűrő kancsók szervezetre, egészségre gyakorolt hatása, akkor szerezz be egyet még ma a Zoldcella.hu oldalán!