Csatlakozz velünk a műanyagmentes júliushoz! 10% kedvezmény környezetbarát háztartási eszközökre, még ennyi ideig:

2024.07.21.
Vége
0
nap
:
0
óra
:
0
perc
:
0
mp
Öko magazin

Zero waste életmód - otthoni praktikák a tudatos hétköznapokra

2022.04.07 08:00
Zero waste életmód - otthoni praktikák a tudatos hétköznapokra

Bizonyára Te is találkoztál már a Zero waste kifejezéssel. Napjainkban egyre felkapottabb ez a “mindenmentes életmód”, melynek során a mozgalom követői minimálisra csökkentik az általuk felhasznált nem újrahasznosítható anyagokat. Ha Te is azon gondolkodsz, hogy hogyan tudnád magad körül csökkenteni a szemetet a háztartásban, magad körül, akkor érdemes elolvasnod mai blog cikkünket!

Mi is az a Zero waste?

Legegyszerűbb fordításban “nulla hulladék” címen utalhatunk rá, hiszen, ahogy már említettük, lényege, hogy minimálisra redukáljuk környezetünkben a hulladékot és a saját hulladéktermelésünket. Hosszútávon a mozgalom célja, hogy olyan termékek gyártása valósuljon meg, amelyek korlátlan ideig felhasználhatók, nem amortizálódnak, egyszerűen javíthatók, így nem kerülnek kidobásra néhány hónap, vagy év használat után.

A Zero waste egyre nagyobb térhódítása annak köszönhető, hogy egyre többen úgy gondolják, hogy pazarló életmódot folytat, ezáltal több hulladékot termel. Ezen hulladékoknak rendkívül fontos az újrahasznosítása, azonban a hosszú távú cél azok  visszaszorítása és végső megszüntetése volna.

Tervezz és cselekedj:

A mai fogyasztói társadalomban a rengeteg termék és információ között igen nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy mégis mit érdemes megvásárolnunk, amivel jót tehetünk környezetünkért. Gondold végig, hogy jelenlegi életedben milyen területen tudnád a hulladéktermelést némileg visszaszorítani.

Sokan ilyenkor egyértelműen a bevásárlást hozzák példának. Könnyedén csökkentheted a műanyag termelésed, ha a nejlon zacskók helyett egy újrahasznosított bevásárlótáskába, vászontáskába, juta zsákba, vagy hálós táskába pakolsz. Hidd el, sokkal trendibb és feldobja a bevásárlást is!

A munkahelyi ebédedet, vagy a gyerkőc tízóraiját napi szinten celofán tasakba csomagolod? Ezen is tudsz változtatni egyszerűen, hiszen rengeteg színes és praktikus szendviccsomagoló közül válogathatsz, ami a környezettudatosság mellett tökéletesen frissen tartja az elcsomagolt ételt.

Tarts magadnál egy mini étkészletet, ha tudod, hogy elviteles ebédet kérnél. A legtöbb étteremlánc és kifőzde is igyekszik átállni már a műanyagmentességre és elviteles étkészleteiket fára cserélni, azonban ennél sokkal jobb megoldás, ha tartasz a táskádban egy hordozható darabot! Nem is sejtenéd, de bármikor jól jöhet!

Hagyd el a pet palackokat! Válassz helyettük inkább olyan palackot, amit mindig, mindenhova magaddal hordhatsz és amibe vizet, üdítőt, vagy neoprém tokjának köszönhetően teát, vagy kávét is tölthetsz bele.

Gazdálkodj okosan az étellel! Sok háztartás rendkívül pazarló életmódot folytat, ha ételvásárlásra kerül a sor. Felhalmoznak jó pár kiló lisztet, cukrot, vagy gyümölcsöket, amelyek végül a kukában kötnek ki. Tervezd meg előre a heti menüt és csak a legfontosabb termékeket vásárold meg, amiket amúgy is elfogyasztanál. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel kevesebb a felesleg, amit ki kell dobnod.

A fogmosás sem volt még ennyire környezettudatos a bambusz fogkeféknek hála! Ne félj tőle, merj váltani. Ezen verziók között is megtalálhatod a fogínyednek megfelelő típust, egészen a szuper puhától a közepes keménységűekig.


Apró, mindennapi cselekedeteinkkel mi is nagyban hozzájárulunk a minket körülvevő környezet milyenségéhez. Lépj Te is egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb útra és válaszd a Zoldcella.hu zero waste termékeit!