Öko magazin

9+1 szuper tipp, amivel Te is csökkentheted az ökológiai lábnyomodat!

2022.03.23 08:00
9+1 szuper tipp, amivel Te is csökkentheted az ökológiai lábnyomodat!

Az ökológiai lábnyom egy olyan számadat, mely megmutatja, hogy az adott egyén vagy ország mennyire szennyezi a környezetét. Cikkünkben mutatunk 9+1 hasznos tippet arra, hogy Te mit tehetsz a bolygónk megóvásáért, hogyan tudod csökkenteni a saját ökológiai lábnyomodat!

1.    Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! 

A hulladék megfelelő szeparálásával Te magad is megkönnyítheted ezek feldolgozását és újrahasznosítását.

Szerencsére manapság már a legtöbb városban találkozhatsz szelektív hulladékgyűjtő hellyel, így nem okoz sok nehézséget ezek megfelelő célba juttatása sem.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

2.    Spórolj a vízzel!

A víz egy létfontosságú elem, a Föld víztartaléka pedig sajnos nem korlátlan, sok helyen már ma is hiányában szenvednek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ne pazaroljuk! Te se folyasd feleslegesen a vizet a csapból, kiemelten figyelj erre fogmosás, fürdés, mosogatás közben! Használat után pedig zárd el megfelelően a csapot, hogy az még csak csöpögni se tudjon! Lehetőség szerint a PET palackos vizek helyett szerezz be vízszűrőt, így a víz mellett a műanyag szeméttel is spórolhatsz!

Spórolj a vízzel!

3.    Áramtalaníts!

Húzd ki az elektronikai eszközök zsinórját a konnektorból, amikor azok nincsenek használatban! Ezek áramot fogyasztanak, mely rendkívül káros környezetünket tekintve.

4.    Ne használd feleslegesen a fűtést/légkondit!

Ezeknek a berendezéseknek ugyanis rendkívül sok energiára van szükségük. Csak akkor kapcsold be őket, amikor tényleg szükséged van rájuk, és ne dolgoztasd a készülékeket túl sokáig!

5.    Vásárolj tudatosan!

Figyelj arra, hogy honnan származnak a termékek – ha lehet, vásárolj piacon és magyar kistermelőktől! Ezzel hosszú távon enyhíteni tudod a szállításból fakadó környezetterhelést. Továbbá ezek a termékek nincsenek tele különféle káros tartósítószerekkel sem. A boltban helyezd előtérbe azokat a termékeket, melyek újrahasznosított-vagy könnyen lebomló csomagolóanyagba kerültek! A jövőben használj Te is ilyen Zero Waste csomagolást és ételtároló tasakot! A pakolás során ne használj műanyag nejlonszatyrokat, hanem válassz helyettük újrahasznosítható táskát!

Vásárolj tudatosan!

6.    Közlekedj zöldebben!

A személyautók szörnyen nagy mértékben károsítják a levegőt. Szerencsére már erre is kifejlesztettek egy alternatív megoldást, viszont ezek az elektromos autók még elég magas áron érhetőek el. Addig is azzal tudsz hozzájárulni a környezet védelméhez, ha nem egyedül utazol egy autóban, vagy inkább a tömegközlekedés lehetőségét választod. Vagy, amennyiben ennek nincsenek földrajzi korlátai, a legjobb közlekedési megoldás a biciklizés.

Közlekedj zöldebben!

7.    Használj természetes tisztítószereket!

Kerüld el a vegyszerek használatát! Ezek ugyanis nem csak a környezetre károsak, hanem saját egészségünkre is, mivel tele vannak mérgező anyagokkal. Helyettesítsd őket természetes megoldással; az ecetsav, szódabikarbóna és a citrom tökéletes megoldást nyújthat! 

8.    Csökkentsd a papírfogyasztásod, használj mosható termékeket!

Az egyszer használatos papír termékek helyett használj inkább mosható, textil termék verziót! Ilyen lehet például papírtörlő helyett a törlőkendő, vagy a hétköznapi zsebkendőt helyettesítő textil változat.  

9.    Ne használj hagyományos dezodorokat!

Az izzadásgátló spray-k súlyosan károsítják a környezetet, ugyanis a CO2 kibocsájtásuk mellett rengeteg káros anyagot is tartalmaznak. Válassz helyettük természetes krémdezodort!

Ne használj hagyományos dezodorokat!

9.+1  Használj natúrkozmetikumokat!

A kozmetikumok is tele vannak vegyszerekkel, tartósítószerekkel és egyéb káros anyagokkal. Nem beszélve arról, hogy ártatlan kisállatokon tesztelik őket. 

Használj minősített natúrkozmetikumot és környezettudatos testápolókat, ha Te is elkerülnéd az előbb említetteket! Ezek ugyanis csak természetes összetevőkből készülnek, és nem tesztelhetik őket élőlényeken sem.

A ZöldCella webáruházában csak olyan ökotudatos termékeket találsz, melyek nem károsak a környezetre, és használatukkal csökkentheted a saját ökológiai lábnyomodat is. Tegyünk együtt a bolygónk jövőjéért!