A megnövekedett rendelések miatt a kiszállítás várhatóan 5-7 napot vesz igénybe. Köszönjük türelmed és bizalmad!
Öko magazin

Állatkísérlet-mentes termékek

2022.09.20 08:00
Állatkísérlet-mentes termékek

Egyre szélesebb körben terjednek a “cruelty-free” (CF), vagy vegán jelzéssel ellátott termékek a kozmetikumokat árusító üzletek polcain. De mit is jelentenek ezek a kifejezések? Ennek nézünk most utána!

A “cruelty-free”, azaz “kegyetlenség-mentes” kozmetikum tesztelési eljárás egyre gyakoribb világszerte, melynek lényege, hogy anélkül kerülnek ezen termékek a gyártósorra, hogy azokat állatokon ellenőriznék és ártanának velük nekik. A módszer különben is elavultnak számít manapság, hiszen számos egyéb módja akad, hogy egy krém, por, vagy összetevő használhatóságáról és biztonságosságáról visszajelzést kapjunk - sajnos mégis a világ legtöbb országa ezt az eljárást alkalmazza egyes termékek előállításához, melynek során a kísérletbe bevont állatok sokszor megsérülhetnek, sőt, el is pusztulhatnak.

Mivel igen kevés ország rögzít ezzel kapcsolatban adatokat, így csupán becslések állnak rendelkezésünkre, de körülbelül 115 millió patkány, egér, tengerimalac, nyúl, majom, disznó, kutya, macska és egyéb állat lesz évente kísérletek áldozata.

Mentes termékek:

Az állatkísérlet-mentes termékek értelemszerűen nincsenek állatokon tesztelve, semmilyen módon: sem külsőleg, sem belsőleg. 

Sok esetben hallani olyan esetről is, hogy a termék csak részben állatkísérlet-mentes, ugyanis a kész termékeket valóban nem tesztelik állatokon, de az ahhoz használt összetevőket igen.

 

Bosszantó tény, hogy az állatokon való tesztelés a legtöbb esetben irreleváns eredményeket hoz, mégis ehhez folyamodnak egyes laboratóriumok: egy állat génállománya természetesen az emberétől jócskán eltér, így más és más reakciókat eredményezhet egy összetevő vizsgálata. 

2009 óta törvény tiltja az Európai Uniós tagállamok mindegyikében az állatokon tesztelt kozmetikai összetevők vagy késztermékek előállítását, forgalomba hozatalát és importálását.

Alternatívák:

Az állatokon történő tesztelés helyett mára kezdi kiforrni magát a sejttenyészet, emberi szövetek használata, önkénteseken végzett vizsgálatok, vagy a számítógépes modellezés: ezek azonban egyáltalán nem azt jelentik, hogy szervezetünket bármilyen veszélynek tesszük ki, sőt, relevánsabb adatokat és eredményeket nyerhetünk ezen megoldásokkal.

Hogyan bizonyosodj meg róla, hogy biztosan állatkísérlet-mentes terméket vásárolsz? Mindenképpen keresd a termék csomagolásán a logót, amely minden esetben egy nyuszit (Leaping Bunny) ábrázol.

Ilyen termékeket találhatsz a Zoldcella.hu kínálatában is, ahol vegán Pure mosóparfümök, élelmiszerek és étrend-kiegészítők széles kínálata vár!