Öko magazin

Férfi higiénés szokások nyomában: a borbélyok története

2022.08.23 08:00
Férfi higiénés szokások nyomában: a borbélyok története

A férfi higiénia nem csupán a jól megválasztott tusfürdőben, vagy dezodorban merül ki. Akárcsak a nők esetében a dekorkozmetikumok napi szintű használata és sminkelési szokások követése, legalább annyira fontosak a férfiak esetében is a szakállápolási hagyományok.

Az utóbbi években újból reneszánszukat élik és hatalmas divattá váltak a borbély üzletek, vagy más néven “barber shopok”, ahova a férfiak nem csupán hajvágás céljából mennek, de az arcszőrzet igazítása végett is látogatják ezeket a helyeket.

A borbélyok története:

A borbélyokról fennmaradt, legkorábbi írásos feljegyzések 1436-ból származnak. Ekkor még valóban a szó szoros értelemben vett borbély tevékenységeket látták el.

Mintegy 100 évvel később, az 1500-as évek közepén, a céhek megjelenésével a mesterség már “kinőtte” magát és a szakmabeliek, mint sebészek is tevékenykedtek. Rájuk, mint “sebészborbélyok” reflektáltak. Minden testtel és egészséggel kapcsolatos kérdésben szerepet vállaltak: a kozmetikai kezelésektől kezdve, a frizura -és szakálligazításon és fogápoláson át egészen a vérvételig, sőt végtagamputálásig. Egyes rendeleteknek köszönhetően, 1745-től már az orvosok alárendeltjeiként, asszisztenseikként funkcionáltak.

Az 1800-as évek végére elkülönült a haj- és szakállnyíró borbély, valamint a frizura készítésével (fodrosításával) foglalkozó egyén, innen ered a fodrász kifejezés is. 1922-ben törvénybe foglalták, hogy annak ellenére, hogy rokonszakmák, a női és férfi fodrászokat el kell különíteni.

Mára a borbélyüzletek legjellemzőbb ismertetőjele az ajtó mellett fellelhető, színes, forgó rúd, a borbélyrúd.


Amennyiben otthoni körülmények között, saját magad végeznéd szakállápolási rutinod, a Zoldcella.hu minőségi, zero waste termékei tökéletes választás lesznek! Nézz szét bajusz -és szakáll kefék, borotválkozás utáni balzsamok, vagy olajak között és élvezd az énidőt!