Öko magazin

Föld napja - Te mit tehetsz azért, hogy minden nap a Föld napja legyen?

2022.04.21 08:00
Föld napja - Te mit tehetsz azért, hogy minden nap a Föld napja legyen?

Közeledik a Föld napja, ennek kapcsán egy témába vágó blog cikket hoztunk, amelyből Te is ötleteket meríthetsz, hogy hogyan óvd bolygónkat a mindennapokban, ha szeretnénk, hogy még sokáig fenntartható élet működhessen rajta.

Honnan ered a Föld napja?

Egy 1969-es UNESCO világkonferencián már boncolgatták a kérdést, azonban a mozgalom 1970-ben indult el az Amerikai Egyesült Államokból Denis Hayes, amerikai egyetemista kezdeményezésére. Aznap körülbelül 25 millió amerikai polgár állt ki a természet, a levegőtisztaság, vizeink, fáink, erdőink mellett. Ez a fellépés radikális változást hozott az államokban: számos környezetvédelmi törvény született a természet megóvása érdekében és egyre többen váltottak egy ökológiailag fenntarthatóbb életvitelre egyén és háztartás szintjén is. A Föld napját hivatalosan is április 22-én ünnepeljük.

Az 1980-as évek végére Hayes és követői látva a biodegradációt, az erdők irtását, pusztulását, az elsivatagosodást, az élővizek szennyezettségét és azok élővilágának károsodását, mint a “környezet évtizede” hívták fel a figyelmet az emberi cselekedetek, szennyezés visszaszorítására, Földünk és a rajta élő ember -, növény -és állatpopuláció megóvása közös szívügyünk. Ezért hozták létre 1989-ben a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, amely arra szolgált, hogy hírlevelek formájában tájékoztassa a lakosságot minden olyan előadásról, felvonulásról, közösségi akciókról, amelyek a Föld megmentéséért alakultak.

A felhívásokhoz mintegy 140 ország 200 millió lakosa csatlakozott, köztük települések, iskolák, civil szervezetek, hivatalok, hogy saját programjaikkal és törekvéseikkel hassanak más embertársaikra és megoldást kínáló alternatívákat sorakoztassanak fel, amellyel egy fenntarthatóbb életvitel alakítható ki. Hazánk az elsők között, 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, melynek keretében magyar környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt.

Te hogyan tehetsz bolygónkért a mindennapokban?

“Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ez a Föld napja egyik jelmondata, amely arra is próbálja felhívni a figyelmet, hogy igenis képesek vagyunk egyén szintjén is csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, jobbá tenni a környezetünket és óvni azt, nem szabad azzal takaróznunk, hogy “egymagunk kevesek vagyunk”. 

1. Mondj nemet az eldobható műanyagokra!

Válassz más alternatívát! Számos hétköznapi műanyag termék már kiváltható egyéb anyagokkal. Így a boltban használatos nejlon helyett pakolj saját hálós táskádba, vagy bevásárlótáskádba.

2. Használd a közösségi közlekedést, vagy biciklizz!

Gondolj bele mennyivel kevesebb lenne a károsanyag-kibocsátás, ha reggel munkába menet nem az autónkba ülnénk be. Ráadásul biztosan Te is megfigyelted már a reggeli, vagy délutáni forgalomban, hogy milyen sok gépjárműben utazik csupán egy ember…

3. Válaszd a vegyszermentességet!

Szuper öko tisztítószerek, mosószerek kaphatók már a piacon, amivel környezetvédelmen túl saját egészséged érdekében is tehetsz. Az allergén anyagokat, mesterséges színezőket nem tartalmazó készítmények bőrödre is jó hatással lesznek.


Tegyél Te is otthonunk, a Föld jövőjéért és vedd kezedbe az irányítást! A Zoldcella.hu környezettudatos termékeivle segítségedre lesz, fedezd fel a termékkínálatot!