Öko magazin

Nincs nélkülük élet! Május 20: A méhek világnapja

2022.05.19 08:00
Nincs nélkülük élet! Május 20: A méhek világnapja

Néhány évvel ezelőtt a méhek felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, hiszen számuk napról napra látványosan csökken. 2019 őszén pedig az Eartwatch Institute nevezetű természetvédelmi szervezet a bolygónk legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Egy szlovéniai kezdeményezésre, egy 2018. évi ENSZ közgyűlés egyöntetűen támogatta, hogy május 20-át nyilvánítsák a méhek világnapjává. A dátum nem véletlen, ugyanis 1734. május 20-án született a szlovén Anton Jansa, akit méltán tekinthetünk Európa meghatározó méhészének és aki az első osztrák méhészeti iskola vezetője volt.

Nézzük meg miért is elengedhetetlen odafigyelni ezekre az apró és szorgos rovarokra és óvni őket!

Miért kell vigyáznunk a méhekre?

Mára az európai méhek nagyjából 10%-a van veszélyben. A méhekről elsősorban mindenkinek az általuk készített finom méz, valamint gyermekkori rossz, méhcsípéses tapasztalatok juthatnak eszükbe, azonban jelenlétük annál sokkal fontosabb! 

Nyáron egyértelműnek vesszük, hogy látjuk őket a kertben virágról virágra szállni, azonban, ha nem vigyázunk ez nem sokáig lesz így, annak a következményeit pedig mi emberek is érzékelni fogjuk.

A Föld mezőgazdaságának körülbelül 70%-a a méhek beporzó tevékenységétől függ. Ha nincsenek méhek, nincs élőlény, ami virágport szállítson növényről növényre. Nélkülük számtalan haszonnövény - például az alma, búza, hagyma és kávé -, valamint egyéb zöldség -és gyümölcsféle képtelen lenne szaporodni, ami a mezőgazdaság hanyatlásához, élelmiszerhiányhoz vezetne.

Mit tehetünk a méhek védelme érdekében?

A világnap egyértelmű célja a méhek és beporzók népszerűsítése és szerepüknek hangsúlyossá tétele, másfelől a biológiai diverzitás megőrzése, a fenntartható mezőgazdaság kialakítása, amely tényezőkkel még sokáig fenntartható életet tudunk kialakítani a Földön. Ehhez azonban egyén szintjén is könnyedén hozzájárulhatunk otthonunkban, vagy a kertben

Ne használj vegyszereket!

A termőföldeken nagy mennyiségben, de akár a kerted kicsi szegletében használt kemikáliák is képesek tömegével pusztítani a méheket. Az Európai Unióban már több vegyszert is betiltottak a méhek védelme érdekében. A vegyszermentes életmóddal nem csak környezetednek, de saját magadnak is szívességet teszel!

Telepíts otthoni méhlegelőt!

A méhlegelő egy olyan terület, ahol a méheknek táplálékot adó növények találhatók. Ezek leginkább vadvirágos réteket jelölnek, ahol a méhcsalogató növények élnek. Mutatunk néhány közkedveltet ezekből: kerti borágó, közönséges levendula, évelő őszirózsa, sudárzsálya, rozmaring, napraforgó. A méhlegelő lényege, hogy a megszokott, gyakori 5-7 kaszálás helyett 1-3 alkalommal kaszálnak csupán a kijelölt területeken, így elősegítve a virágok fejlődését.

 

Mai blog cikkünket egy Einsteintől származó gondolattal zárjuk: “ha a kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését”. Ezen rizikófaktorokat átgondolva és figyelembe véve érdemes mérlegelni mindenkinek és tenni a méhekért, ezáltal saját jólétünk biztosításáért.


Válassz Te is környezettudatosabb termékeket a Zoldcella.hu oldaláról és tegyél apró, ám annál fontosabb lépéseket Földünk és a rajta élő fajok védelméért.