Öko magazin

Mitől bio a bio?

2022.08.02 08:00
Mitől bio a bio?

A boltok polcain egyre több termék esetében találkozunk a “bio” jelzővel, vagy sok helyről hallhattuk már, hogy “bio gazdaságból” származik, “100% bio termék”. De mit is jelent ez? Mitől bio egy termék, vagy mitől bio egy gazdaság? Mai blog cikkünkben erre keressük a választ.

A “bio” kifejezés elsősorban Európa-szerte elterjedt, míg a tengerentúlon az “organikus” kifejezéssel találkozhatunk. A biogazdálkodás hivatalos neve „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”, de használják még az organikus gazdálkodás”, vagy ökológiai gazdálkodás” kifejezések is.

Mi számít bionak?

A biogazdálkodás lényege, hogy az adott élelmiszer, gyümölcs, zöldség vagy egyéb termék előállításához semmilyen növényvédő szert, kemikáliát, szintetikus vagy toxikus anyagot és műtrágyát sem alkalmaznak. Középpontban áll a vetésforgó, amely alkalmazásával kizárható annak a lehetősége, hogy ugyanazon területen, ugyanaz a növény, ugyanazokat a kártevőket vonzza.

Az állattartás tekintetében az antibiotikumok és hormonok elutasítása, szabadtartásos gazdálkodás, valamint organikus állateledelek használata jelenti a biogazdálkodást. Fontos, hogy a hagyományos, vegyszereket és gombaölőket használó gazdálkodással ellentétben itt a növények és állatok számára is csak és kizárólag szerves anyagokkal lehetséges a tápanyag-utánpótlás - így szerves trágya, komposzt megengedett.

Összességében tehát: a lényeg a megelőzésen van, kiemelendő, hogy utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni!

Bio élelmiszerek:

Nem nehéz kitalálni, hogy bio minősítésű élelmiszerek a fent említett elveket követő gazdaságokból származnak. Ezen élelmiszerek esetében a bio összetevők aránya 95-100%, az esetlegesen fennálló 5% pedig olyan hozzávalót jelent, amely kizárólag bio alapanyagokkal nem pótolható, így például a só is idetartozik.

Érdekességek:

A tévhitekkel ellentétben a biogazdálkodások hozama a hagyományos gazdálkodásokétól nem marad le mérvadóan, annak körülbelül 90-95%-a. Emellett kemikáliákra és vegyszerekre sem kell hatalmas kiadásokat fordítani a hagyományos gazdálkodásokkal szembenm, így sokkal takarékosabb.

 

Európában a művelés alatt álló organikus mezőgazdasági területek százalékos megoszlását tekintve élen jár Csehország, Észtország és Svédország, emellett Olaszország és Lettország is kiemelkedő.

Ha Te is a bio termékek fogyasztását részesíted előnyben, vagy kipróbálnád ezt a fajta életmódot, akkor nézz körül a zoldcella.hu oldalán és fedezd fel termékeinket!