Öko magazin

A mézfogyasztás fontossága

2022.06.07 08:00
A mézfogyasztás fontossága

A Méhek világnapja alkalmából bemutattuk Nektek, hogy miért fontosak számunkra ezek az apró, szorgos rovarok, mai blog cikkünkből pedig az általuk készített folyékony aranyat járjuk körbe alaposabban, hogy miért is érdemes fogyasztani és milyen egészségre gyakorolt jótékony hatásai ismeretesek.

A méz és eredete:

A méz az egyik legősibb, 100%-ban természetes gyógyhatású finomság, amelyet már az egyiptomiak és görögök is készítettek és használtak. A méz és méhészeti termékekkel felhasználásával történő gyógyításnak az orvoslásban alkalmazott neve az apiterápia. Előállításáért köztudottan a méhek felelnek javarészt, de némi emberi beavatkozásra is szükség van a nedű elkészítéséhez.

Mi az a méz?

A méz a mézelő méhek által, növényi nektárból, vagy egyéb növényi nedvekből átalakított terméke, melyeket begyűjtenek és saját anyagaik hozzáadásával raktároznak, dehidratálnak és érlelnek. A méz eredete szerint lehet virágméz, vagy mézharmatméz. Állaga szerint lehet folyékony és kristályos állagú.

Mit tartalmaz a méz?

A méz alapszerkezetét tekintve szénhidrátot, cukrot (a méz egy ötöde fruktózból és glükózból épül fel), fehérjéket, természetes antibiotikumokat, vizet.

Megbetegedések során, jótékony hatása révén méltán ismert és alkalmazott orvosság, ami számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A méz gazdag nátriumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben és tartalmaz némi B -és C-vitamint is.

A méz jótékony hatásai:

Szív és érrendszer:

A méz értágító hatású, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, annak oxigénellátottságát, így főleg a magasvérnyomás-betegségben és szívizom-gyulladásban szenvedőknek ajánlott 1-2 hónapos kúra.

Vérszegénység:

Könnyedén csökkenthető napi 1-2 teáskanál sötét méz fogyasztásával.

Fáradtság, koncentrálóképesség:

Magas energiatartalmának köszönhetően a méz fáradtság, gyengeség esetén kiváló megoldást nyújthat, hiszen energizál és lendületet ad. 

Stressz:

A mézfogyasztás beindítja a szerotonin (örömhormon) nevű hormon termelődését, ami segít kiegyensúlyozottabbnak maradni és csökkenti a stressz okozta kellemetlen panaszokat.

A cukornál egyértelműen ideálisabb mézet fogyasztani, azonban a tévhitekkel ellentétben méz hízlal, hiszen szénhidrátban nagyon gazdag.

Érdekességek:

  • 100 g mézhez 15.000 méh munkájára és közel 1.000.000 virágra van szükség.
  • A mézet már 10-15.000 éve fogyasztja az ember.
  • Téli hónapokban, virágmentes időszakokban a méhek is mézzel táplálkoznak.
  • A méhek képesek otthonuktól 5-7 km-t is repülni, hogy gyűjtögessenek.


Ha Téged is meggyőztek a méz jótékony hatásai és szeretnél egy igazán finom készítményt beszerezni, amellyel édesítheted a reggeli kávéd, vagy a süteménykészítéshez, vagy csak egy stresszes munkanap után elfogyasztanál egy kiskanállal, akkor válaszd a Zoldcella.hu mézkínálatát!