A papaya finom, édes ízű, lágy állagú gyümölcs, melyet Kolumbusz Kristóf az „angyalok gyümölcsének” nevezett.
Nagyon lédús, hiszen 90 százaléka víz. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne. Sok C-vitamint tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A-vitamin tartalma.
A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papain fehérjebontó enzimet húspuhítóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják. Az egész növény minden részét felhasználják az orvoslásban, gyógyászatban. Például különböző emésztési zavarokban alkalmazzák, így lehetővé téve a tökéletes emésztést a gyomorsavhiányos emberek számára is. Gyomorsav (sósav) hiányában a fehérje emésztéshez szükséges emberi pepszin nem képes kifejteni teljes mértékben a hatását. Ha túl sok gyomorsav képződik, a papaya természetes savlekötőként megszünteti a gyomorégést. Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe- és májproblémák orvoslására is kiváló.
Felnőtteknek ajánlott naponta 1-2 teáskanál (2-4 gr), gyermekeknek naponta 1 teáskanál lehetőleg délelőtt, az étkezések előtt, önmagában fogyasztva, hogy a nyálkahártyán keresztül azonnal a véráramba kerülhessen. Illetve ízlés szerint fogyasztható étkezés közben is az ételre szórva, vagy hideg, szénsavmentes, tejmentes folyadékba keverve.
Tartsa be az adagolási mennyiséget. Felbontástól számítva 1 hónapon belül fogyassza el!
Allergén információ: nyomokban zellert tartalmazhat.
A Papaya nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tárolandó!