Natur Tanya® Fermentált laktáz enzim - Tolerase® L vezető laktáz enzim világmárka, laktózemésztési panaszokhoz
Natur Tanya® Fermentált laktáz enzim - Tolerase® L vezető laktáz enzim világmárka, laktózemésztési panaszokhoz
2 710 Ft

Natur Tanya® Fermentált laktáz enzim - Tolerase® L vezető laktáz enzim világmárka, laktózemésztési panaszokhoz

Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM

Fermentációval készült mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim, laktózemésztési nehézségben szenvedők számára.

Gyártó
Natur Tanya
Kiszerelés
1 db (60 rágótabletta)
Raktáron, azonnal szállítjuk
2 710 Ft
A vásárlás után járó pontok: 108 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
2+  db
-3 %
2 629 Ft/db
3+  db
-5 %
2 575 Ft/db
vagy
Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Kedvező garanciális feltételek

Kedvező garanciális feltételek

100%-ban magyar vállalkozás

100%-ban magyar vállalkozás

Többszáz környezetbarát termék, azonnal raktárról!

Többszáz környezetbarát termék, azonnal raktárról!

Részletek

Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM

Fermentációval készült mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim, laktózemésztési nehézségben szenvedők számára.

  • Tolerase® L VEZETŐ LAKTÁZ ENZIM VILÁGMÁRKA
  • 1 RÁGÓTABLETTÁBAN 4500 FCCU LAKTÁZ ENZIM 10 G TEJCUKOR (LAKTÓZ) LEBONTÁSÁRA (AMI 2 DL TEHÉNTEJNEK MEGFELELŐ MENNYISÉG)
  • VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES TERMÉK (laktózmentes laktáz)
  • 3 ÉVES KORTÓL FOGYASZTHATÓ
  • AKÁR 60 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG
  • FÜGGETLEN LABORBAN IS BEVIZSGÁLT ÉTREND KIEGÉSZÍTŐ!
  • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET
  • ÉDESKÉS RÁGÓTABLETTA HOZZÁADOTT AROMA NÉLKÜL
  • TITÁN-DIOXID MENTES FORMULA

Miért válasszuk a Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM terméket?

Az általunk használt laktáz enzim, nem csupán egy laktáz enzim, hanem a világ egyik vezető (mikrotápanyag és élelmiszerenzim) alapanyaggyártójának, a DSM fejlesztésének eredménye, amely a franciaországi Seclinben kerül előállításra.

A Tolerase® L laktáz enzimünk előállítása

A Tolerase® L nyomon követhető, megbízható gyártásból származó, minőségi alapanyag.  Ez az enzim készítmény Aspergillus oryzae gombából fermentált laktázt tartalmaz (beta-galaktozidáz).  Az enzim készítményt az Aspergillus niger mikroorganizmus merítéses fermentációjával készül. A laktázt kivonják a sejtkultúrából és számos szűrési eljárás során megtisztítják, majd granulálják, amely végül homogén lesz. A mikrogranulálási technológia a szilárd formájú készítmények gyártását könnyíti meg.

A laktáz enzim több forrásból is származhat, ezek közül néhány példa: 

  • baktérium (pl.: Bifidobaktériumok)
  • élesztő (pl.: Kluyveromyces lactis)
  • gomba (pl.: Aspergillus spp.- Aspergillus oryzae) 

Az azonos enzimspecifitás ellenére, a laktáz aktivitás optimális hőmérséklete és pH-ja változhat, forrástól függően. A kereskedelmi forgalomban kapható laktáz enzim két csoportba sorolható, attól függően, hogy savas vagy semleges körülmények között aktívak-e. 

Általában az élesztő által termelt enzimek SEMLEGESEK, a fonalas gomba eredetűek pedig igen SAVASAK. A semleges laktázok semleges pH-optimumúak, ezért jól alkalmazhatók a tejben lévő laktóz hidrolízisére. A savas közeg azonban az aktivitás gyors vesztéséhez vezet, ami korlátozza az élesztő általi enzim használatát.
(forrás: Enzyme activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis and Aspergillus oryzae on simulated conditions of human gastrointestinal system). 

A Tolerase® L laktáz enzim alacsony pH (savas közeg) melletti aktivitása miatt, különösen hatékonnyá teszi. A gyomor savas közegével szemben igencsak ellenálló, ezáltal könnyedén el tud jutni a vékonybélbe, ahol a laktóz emésztése történik.

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKÉNT HASZNÁLT LAKTÁZ ENZIMNEK TÖBB KRITÉRIUMNAK IS MEG KELL FELELNIE: 

  1.  az enzimnek aktívnak kell lennie a gyomor alacsony pH-értékén (pH 2,5–4);
  2.  az enzimnek ellenállónak kell lennie a gyártási folyamatok (pl.: szárítással szemben)
  3.  nem lehet érzékeny a proteolitikus (fehérjebontó) degradációra (pl.: ilyenek a pankreatikus proteázoknak), azért, hogy megtartsa ”életképességét” a gyomorban

Termékünkben levő laktáz enzim által kifejtett enzimatikus reakció lényegében megegyezik az emberben természetesen jelen lévő gasztrointesztinális laktázokéval.

A FENTI INFORMÁCIÓK FIGYELMBE VÉTELÉVEL ESETT A VÁLASZTÁSUNK AZ ASPERGILLUS ORYZAE-BÓL SZÁRMAZÓ LAKTÁZ ENZIMRE.

A bakteriális laktáz enzim pH optimuma ~7, az élesztő eredetűé 6. A Natur Tanya®FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM Aspergillus oryzae forrásból származó laktáz enzimet tartalmaz, amelynek pH optimuma alacsonyabb a többi forrással összehasonlítva, hőmérsékleti optimuma 55°C, ez azt jelenti, hogy hőstabilabb is.
(forrás: Park Y, Santi M, Pastore G (1979) Production and characterization of β-galactosidase from Aspergillus oryzae. J Food Sci 44(1):100–103)

A laktáz enzim (aspergillus oryzae-ból származó) aktivitása 55°C felett szignifikánsan csökkenhet, ezért nem ajánlott túl meleg italba porítva elkeverve fogyasztani, illetve olyan folyadékban elkeverni, amit utána mikrohullámú sütőbe tennénk.

MI AZ A LAKTÓZ (TEJCUKOR)? 

  • A laktóz (tejcukor), a szénhidrátok közé tartozó diszacharid, két egyszerű cukorból (monoszacharid) épül fel, glükózból és galaktózból. A külső forrásból (táplálkozással) elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni.
    (forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara).
  • Vízben oldható, de kevésbé oldékony, mint a glükóz vagy fruktóz. Sokkal kevésbé édes, mint a szacharóz.
    (forrás: Buzás G. M. (2015). A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen - I. rész [Lactose intolerance: past and present. Part 1]. Orvosi hetilap, 156(38), 1532–1539.) 

MIKOR BESZÉLHETÜNK LAKTÓZINTOLERANCIÁRÓL (TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉGRŐL)? 

A laktózintoleranciával vagy másnéven tejcukorérzékenységgel rendelkezők szervezetében nem termelődik annyi laktáz enzim, amennyi az elfogyasztott tejcukor (laktóz) lebontásához elegendő lenne. Tünetei lehetnek a hasi fájdalom, puffadás, fokozott gázképződés, bélkorgás, hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás. A panaszok erőssége és az elfogyasztott tejcukor mennyisége nincs arányban egymással: egyes betegeknél kis mennyiségű tejcukor (3 g) jelentős panaszokat okoz, másoknál 1–2 pohár tej tünetmentesen fogyasztható. A laktózintolerancia és a tejfehérjeallergia fogalma és megítélése gyakran keveredik. Szemben a tejfehérjeallergiával, a laktózintolerancia kialakulásában az immunrendszer nem vesz részt. 

MILYEN FAJTÁI VANNAK A LAKTÓZINTOLERANCIÁNAK, ÉS MILYEN GYAKORISÁGGAL FORDUL ELŐ? 

  • Primer laktázhiány: veleszületett formája ritka kórkép, csecsemőkorban kerül megállapításra. A késői, felnőttkori formája során, normál vékonybél nyálkahártya mellett a laktáz enzim aktivitása az életkor emelkedésével fokozatosan csökken. Elnevezésével ellentétben már 3-5 éves korban is jelentkezhetnek a tünetek. Az életkor előrehaladtával és az elfogyasztott laktóz mennyiségétől függően a panaszok fokozódhatnak. 
  • Szekunder laktázhiány: azaz a szerzett csökkent tejcukor emésztés, bélbetegségekben alakul ki, hiszen a laktáz enzim a vékonybélben termelődik. Ezen esetekben a mikrobolyhok csúcsi részén levő, külső hatásokra könnyen sérülő laktáz enzim működése csak a károsító tényezők megszűnését követően áll helyre. A károsodás hátterében gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, ételallergia, gyógyszerek, besugárzás és kemoterápia hatása is állhat. SIBO esetén is gyakori a másodlagos laktózintolerancia.

MAGYARORSZÁGON A FELNŐTT LAKOSSÁG KÖZEL HARMADÁNÁL JELENTKEZNEK GYOMOR-BÉLRENDSZERI TÜNETEK MINIMÁLIS, ILLETVE KIS MENNYISÉGŰ TEJTERMÉK FOGYASZTÁSA ESETÉN.
forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) 

  • Egy 2014-es kérdőíves felmérésben 15 187 egyénnél a férfiak 9,4%-ában, a nők 12,8%-ában valószínűsítettek laktózintoleranciát: vélhetőleg e módszer alábecsüli a betegség prevalenciáját. 

(forrás: Bajor, J.: Estimation of lactose intolerance in the Hungarian population, possible consequences of nutritional changes. [Laktóz intolerancia felmérése a magyar lakosság körében, a táplálkozás megváltoztatásának lehetséges következményei.] Magyar Gasztroenterológiai Társaság 57. Nagygyűlése, Siófok, 2015, Abstract, 9/93. [Hungarian] 

A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) KIMUTATÁSA 

A mindennapos gyakorlatban a laktázhiányt leggyakrabban hidrogén kilégzési teszttel állapítják meg. A laktózintolerancia esetén a bél lumenében levő laktóz bakteriális fermentációja hidrogéngáz képződésével jár, amit speciális hidrogéndetektor segítségével mérnek.
(forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) 

  • Habár a szakirodalomban a legpontosabbnak az 50 mg laktózterhelést tartják, a hazai szakmai protokoll a 20 grammos tesztet javasolja.
    (forrás: Buzás G. M. (2015). A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen - I. rész [Lactose intolerance: past and present. Part 1]. Orvosi hetilap, 156(38), 1532–1539.) 

MIT JELENT AZ FCCU (FOOD CHEMICAL KÓDEX SZERINTI LAKTÁZ ENZIM EGYSÉG)? 

Az FCCU egység, az enzimaktivitás mérőszáma, azaz a laktáz enzim aktivitásának a mérőszáma.

A laktáz enzim mg-ra megadott mennyiségi leírása önmagában nem elegendő, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi laktóz (tejcukor) lebontására képes az előírt laktáz enzim tartalom. 

A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM 1 rágótablettában 4500 FCCU laktáz ezim egységet tartalmaz, amely megközelítőleg 10 g tejcukor (laktóz) lebontására elegendő, ez 2 dl tehéntejnek megfelelő mennyiséget jelent. 

Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény, minden esetben MEGFELEL AZ EURÓPAI UNIÓS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁSNAK, a határértékek alatt marad, ezért lisztérzékenység (cöliákia) és laktózintolerancia esetén is alkalmazható. 

A gluténmentességre vonatkozó jelenleg érvényben levő határértéknek nemhogy megfelel a termék gluténtartalma, hanem FELE annak, kimutatási határ alatt van. De ha ez nem lenne elég, a laktóztartalom TIZEDE a vonatkozó határértéknek, számszerűsítve ez

  • Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: Megazyme K-LOLAC (2018)
  • Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: RIDASCREEN®FAST Gliadin R7002 (2018)

A termék hosszú távú alkalmazása is biztonságos. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 9001:2015 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn. 

Nettó tömeg: 15 g (60 db) 

Összetevők: tömegnövelő szerek (szorbit, mikrokristályos cellulóz), mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim készítmény [maltodextrin, laktáz enzim (béta-galaktozidáz- Aspergillus oryzae forrásból)], nátrium-klorid (só)], csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói). *5 rágótablettára vonatkoztatva

Adagolási javaslat: Napi 1-5 rágótabletta, lehetőleg közvetlenül étkezés előtt elrágva vagy bő vízzel lenyelve. A laktáz enzimet minden laktóztartalmú étkezéshez javasolt fogyasztani. A laktáz szupplementáció adagjának megváltoztatására lehet szükség, a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztásától és az egyéni érzékenységtől függően.

Adagok száma a termékben: 12-60

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Fontos megjegyezni, hogy a laktáz enzim igencsak hőérzékeny, 55-60 °C felett jelentősen csökkenhet az aktivitása, ezért fontos, hogy szobahőmérsékleten tároljuk (hűtést nem igényel), és véletlenül se oldjuk fel a készítményt forró teában vagy kávéban, hanem étkezést megelőzően közvetlenül alkalmazzuk. 

MENNYI LAKTÓZT (TEJCUKROT) TARTALMAZNAK AZ EGYES ÉLELEMISZEREINK? 

Élelmiszer megnevezése

Laktóz (tejcukor) tartalom (g/ 100 g)

Tej (tehén, kecske, juh, humán)

~5

Joghurt, kefir

4,6

Tejföl

3,8

Tejszín (kávé, főző)

3,9

Tehéntúró

3,7

Friss sajtok (ricotta, gomolya)

3-4

Érlelt kemény sajtok

0-2

Hatóanyag a napi adagban

1 rágótablettában

5 rágótablettában

Tolerase® L laktáz enzim

4500 FCCU** (18,4 mg)

22500 FCCU** (92 mg)

**FCCU: (Food Chemical Codex Unit), Food Chemical Codex szerinti laktáz enzim egység

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

  • A termék vérhígítók melletti alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
  • A termék 3 éves kortól alkalmazható
  • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén.
  • A termék terhesség, és szoptatás időszakában történő alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
  • A laktózintolerancia mértéke változhat, ezért javasolt szakembertől tanácsot kérni a laktáz enzim táplálkozásban betöltött szerepéről.
Adatok
Vonalkód
5999565081812
Tulajdonságok
100% Természetes összetevők
Származás
Magyarország
Bio élelmiszer
Igen
Cikkszám
ZCNT81812
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek

Te is azok közé tartozol, akiknek egyáltalán nem mindegy a bolygónk jövője? Akkor a legjobb helyen jársz! A ZöldCella.hu egy olyan környezettudatos webáruház, ahol nincs helye a környezetszennyezésnek! Vásárolj Zero Waste termékeket és csökkentsd ökológiai lábnyomod úgy, hogy közben élvezed, amit csinálsz!

Célunk, hogy lehetőséget adjunk számodra is kipróbálni a környezettudatos életmódot a szépség- és hajápolás, takarítás és mosás területén túl az étkezés során is!

Bízunk benne, hogy webáruházunkban vásárolva Te is a fenntarthatóság útjára lépsz és ne feledd, ezzel nem csak saját, de szeretteid egészségét is megóvhatod, ráadásul a többször felhasználható környezetbarát termékeknek hála pénztárcádat is megkímélheted!