Fekete ribizli
Béta-karotin, B1-, B2-, E- és C-vitamin tartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Emellett érett bogyói bőségesen tartalmaznak antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, színanyagokat is.
Cékla
Ősidők óta gyógyhatású növényként ismerjük a céklát. A sárgarépával együtt méregtelenítő és májtisztító hatást fejtenek ki, elősegítik a szervezetből a nehézfémek kiürülését. Az alacsony béta-karotin szint is fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, így magas béta-karotin tartalma miatt ajánlott a fogyasztása daganatos betegségek megelőzésére, valamint eredményesen alkalmazható e betegségek terápiájának kiegészítésére. Fogyasztásukkor erős fizikai, szellemi igénybevételnél az állóképesség jelentősen javul. Egyes vizsgálatok szerint csökkenti a radioaktív anyagok felhalmozódását és beépülését a szervezetbe. Emellett a cékla számos mikrotápanyagot tartalmaz – vas, réz, mangán, illetve A-, B6-, B1-, B2-vitamint és folsavat –, melyek a vörösvértestek szintéziséhez elengedhetetlenek.