A Kraus ma egy kis családi vállalkozás, amely Fair Trade (méltányos kereskedelemből származó) tanúsítvánnyal rendelkező yerba matét és teát állít elő. Argentínában és világszerte forgalmazza termékeit baráti viszonteladói hálózatán keresztül. Fő piaca a természetes és egészségtudatos termékek szegmense.
Jelenleg a Kraus yerba maté a legkifinomultabb italok fő alapanyaga Európában és az Egyesült Államokban.
A Kraus yerba maté egyedi, különleges szárítási eljárással készül, amelyet Juan Ángel Kraus fejlesztett ki és vezetett be. Ez a rendszer meleg levegő áramoltatásán alapul (secado a aire), amelyet közvetett hőforrás – egy kazán – biztosít. Ennek a kíméletes eljárásnak köszönhetően a végeredmény egy füstmentes (sin humo), lágy ízű és finom illatú yerba maté – természetesen, tisztán, kompromisszumok nélkül.
A Kraus Gaucho sin palo szármentes, pormentes, füstmentes, prémium levelekből készült yerba mate.
A termék tulajdonságai:
- Elaborada /sin palo: szár mentes (pormentes)
- Hozzáadott anyagok: kizárólag yerba mate-t tartalmaz
- Földes, lágy ízvilág jellemzi
- Egyenletesen közepes méretűre vágott, por nélkül
- Lassan, fokozatosan épül fel a stimuláció, kortyolgatása inkább meditatív élmény. Ideális délelőtti vagy délutáni maté, nem túl erős, de pont elég lendületet ad.
Kiszerelés: 500g
A mate teáról:
A mate tea Dél-Amerika népeinek (különösen Argentínában és Paraguayban) hagyományos itala.
Hagyományosan, általános egészség- és közérzetjavítóként, valamint a testi és szellemi frissességet egyaránt fokozó teakánt terjedt el.
Így használható immunerősítésre, lassítja az öregedés jeleit, tisztítja a vért, csökkenti a stresszt és enyhíti az álmatlanságot, az anyagcserét ugyanakkor felpörgeti.
Manapság a maté tea a testsúly szabályozásában betöltött pozitív hatásai miatt is előtérbe került: fogyasztó hatású italként tarthatjuk számon. A yerba maté termogenikus hatású, éppen ezért természetes energiafokozóként kitűnő ital a teljes erőbedobással végzett edzések mellé.
A mate tea hat:
- az idegrendszerre
Úgy működik, mint egy szabályzó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A mate hatásaira vonatkozó tudásunk egyelőre korlátozott, és a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és fizikai fáradtság. Főleg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez persze lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
- a gyomorra és a bélrendszerre
Az eredmények az emésztés azonnali jelentős javulásáról, a sérült, beteg gyomor- és bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy krónikus székrekedés könnyedén megszüntethető a mate fogyasztásával. Úgy tűnik, a mate főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de egy bizonyos mértékig serkenti a belek normális mozgását is.
- a szívre
Sokféle szívpanaszt előztek meg a mate fogyasztása által, mert biztosítja a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezen felül növeli a szív oxigén-ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
- az anyagcserére
A mate a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszerű.
- az immunrendszerre
A dél-amerikai irodalomban visszatérő megállapítás, hogy a mate erősíti a szervezet immunreakcióit és növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez.
A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okoz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet, de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is. Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz. Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával foglalkozók. Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet, de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni. A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében is. Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
A maté tea magas koncentrációban tartalmaz polifenol antioxidánsokat. A Journal of Food Scince szerint a maté szárított levele grammonként 92 mg klorogénsav antioxidánst tartalmaz, katechinek nélkül, ezáltal jelentősen különböző az antioxidáns tulajdonsága más teákhoz képest. Néhány tanulmány szerint a maté 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.
A mate tea kiváló:
- Fogyókúrázáshoz
- Hangulat javításhoz
- Zsírégetéshez
- Az agy élénkítéséhez
- Antioxidáns szint növeléshez
- Koncentráció, memória javításhoz
- Cukorbetegeknek
- Májfunkciók javításához
- Kávé helyett
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet