Cékla
Ősidők óta gyógyhatású növényként ismerjük a céklát. Növelik a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitását. Segít, hogy a vörösvérsejtek ne tapadjanak össze, az összetapadtakat segít szétválasztani, és ledörzsöli, tisztítja az érfalakat. A cékla számos mikrotápanyagot tartalmaz – vas, réz, mangán, illetve A-, B6-, B1-, B2-vitamint és folsavat –, melyek a vörösvértestek szintéziséhez elengedhetetlenek. Fogyasztásával megelőzhető nemcsak a vérszegénység, hanem annak következményei – a fáradtságérzés, a lehangoltság, a sápadtság és az ingerlékenység is.
Fekete bodza
A bodza bogyó igen gazdag létfontosságú vitaminokban (C, A, E, B1, B2, B3), ásványi anyagokban, aminosavakban, fehérjékben és flavonoid típusú vegyületekben. Gyógyító ereje a hatóanyagok összességében rejlik, ennek tulajdonítható általános immunműködést serkentő és az ellenálló képességet fokozó hatása. A fekete bodza támogatja az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, főként az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre.