Bombilla mate teához
Bombilla mate teához
3 515 Ft

Bombilla mate teához

Bombilla mate teához
Bombilla mate teához
Bombilla mate teához
Bombilla mate teához
Bombilla mate teához

A mate tea vagy más teafű fogyasztásához alkalmazható. A matét hagyományosan a bombilla segítségével isszák a mate tökből. A lefőzött teát csak át kell önteni egy csészébe, és már lehet is szürcsölni a teát. A bombilla abban segít, hogy ne kelljen leszűrni a teát, így időt nyerünk.

Gyártó
MannaVita
Kiszerelés
1 db
Rendelhető, hosszabb szállítási idő
3 515 Ft
A vásárlás után járó pontok: 141 Ft
vagy
Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Kedvező garanciális feltételek

Kedvező garanciális feltételek

100%-ban magyar vállalkozás

100%-ban magyar vállalkozás

Többszáz környezetbarát termék, azonnal raktárról!

Többszáz környezetbarát termék, azonnal raktárról!

Részletek

 

  • A megjelenése típusonként változik
  • Mindegyik Bombilla amit küldünk, rozsdamentes acél

A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne, hanem körülötte van.

A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt, általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként jelent meg, amit a felöntött mate felső nívójára tartottak és így akadályozták meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak.

A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabb fajta bombillák jelentek meg, szinte mind fémből.

Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla - lapát, lapátocska - volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak.

Ha az éle felől nézzük, ez a lapát ahhoz a mosófához hasonlított, amivel réges-régen a ruhát mosták az asszonyok, innen ered ennek a bombillának a neve.
A név nemcsak a formára, hanem a funkcióra is utalt - a mate kimosására, távol tartására szolgáló szűrőeszköz volt.

A tradicionális bombilla használat

A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták, meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már teljesen elfogadott módon tesszük.

matét ugyanis a mate ivása közben állandóan kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét a tök egyik oldalára gyűjtse össze.

A "paletilla" megszabadította a kézt ettől a nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik oldalába húzni.

Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni, meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell.

Tulajdonképpen a lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a mate szertartása. Legyen az cimarrón, vagy mate, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív szívószála után a mai változatos fémeszközökig fejlődött.

Összetevők: 1 darab bombilla, mate tea vagy más teafűvel készített ital fogyasztásához.

Adatok
Vonalkód
MAV0032
Anyag
Fém
Származás
Dél-Amerika
Cikkszám
ZCMVAV0032
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek

Te is azok közé tartozol, akiknek egyáltalán nem mindegy a bolygónk jövője? Akkor a legjobb helyen jársz! A ZöldCella.hu egy olyan környezettudatos webáruház, ahol nincs helye a környezetszennyezésnek! Vásárolj Zero Waste termékeket és csökkentsd ökológiai lábnyomod úgy, hogy közben élvezed, amit csinálsz!

Célunk, hogy lehetőséget adjunk számodra is kipróbálni a környezettudatos életmódot a szépség- és hajápolás, takarítás és mosás területén túl az étkezés során is!

Bízunk benne, hogy webáruházunkban vásárolva Te is a fenntarthatóság útjára lépsz és ne feledd, ezzel nem csak saját, de szeretteid egészségét is megóvhatod, ráadásul a többször felhasználható környezetbarát termékeknek hála pénztárcádat is megkímélheted!