A fekete áfonya egy vadon termő bokron nő. Kicsi, sötét bogyói gyógynövényként használhatóak, de lekvárként és befőttként is kiváló. Általában a hasmenés enyhítésére és a gyomorproblémák orvoslására használják. Termésének érfalerősítő hatása jól ismert, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztő képességét. Emellett javítja a szem csökkent fényviszonyokhoz való alkalmazkodó képességét. A második világháború idején brit pilóták tapasztalták meg, hogy azután, miután fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Hatásait ennek alapján kezdték el vizsgálni, s ma már számos látászavar gyógyításában használatos. Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok. A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonoidok és származékaik. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlen. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Vitaminjai közül érdemes kiemelni A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat és niacint, amik az immunrendszert kiválóan erősítik. Segít megőrizni a testi – szellemi frissességet.
Felnőtteknek ajánlott naponta 1-2 teáskanál (2-4 gr), gyermekeknek naponta 1 teáskanál lehetőleg délelőtt, az étkezések előtt, önmagában fogyasztva, hogy a nyálkahártyán keresztül azonnal a véráramba kerülhessen. Illetve ízlés szerint fogyasztható étkezés közben is az ételre szórva, vagy hideg, szénsavmentes, tejmentes folyadékba keverve.
Tartsa be az adagolási mennyiséget. Felbontástól számítva 1 hónapon belül fogyassza el!
Allergén információ: nyomokban zellert tartalmazhat.
A Fekete áfonya nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tárolandó