A műlép méhész nyelven tiszta viasz amelyet a méhész a keretekből kivágott viaszból nyer ezt olvasztással éri el valamint egy gőzös viaszolvasztó préssel. A viasz kétszer van felfőzve olvasztva hogy még tisztább legyen, mivel a viasz folyékonyan is nagy sűrűségű így az esetleges kosz amit mi sonkolynak hívunk a lassú kihűlés miatt , a szilárd állapot eléréséig a viasz aljára kerül és nagy tömbös 30-40kg tároljuk és a sonkolyt az aljáról lekaparjuk . Ezt követően újra felolvasztásra kerül egy gőzös viaszolvasztóba forró gőz felett préselve egy szűrőn megszűrjük , és tartósan 30 percig 120-130 fokon tartjuk a teljesen híg viaszt a fertőtlenítés miatt. ezt követően kerül a mülépes nyomó felületre ez egy öntvény henger méh sejt mintával .(…) A további viaszt termeltetnem kell a méhekkel , nagyon időjárás függő , ha nagy hordás van akkor van viasz is .Mert a legtisztább viasz az úgynevezett fedelezési visz.Ezt abból nyerjük, hogy ha jó az idő egy akáchordás alatt és sok a méz telnek a kaptárban lévő keretek akkor a méhek a teli mézes sejteket a viaszban vékony nagyon tiszta viasszal fedik le, hogy a mézet is eltárolják légmentesen lezárva a viasszal. Ezt mi a mézelvétel során vékony fedelezési villával kézi munkaerővel eltávolítjuk és ebből füzzök a legtisztább viaszt.